29.01.2024

Angažirati profesionalnog studijskog fotografa za fotografiranje proizvoda ili fotografirati sam?

Angažirati profesionalnog studijskog fotografa za fotografiranje proizvoda ili fotografirati sam?
Ponukan telefonskim razgovorom potencijalnog klijenta koji nije želio profesionalne usluge fotografiranja proizvoda nego je odlučio uložiti u opremanje vlastitog mini fotografskog studija kako bi sam mogao fotografirati svoje proizvode, odlučio sam napisati par riječi o tome je li potrebno angažirati profesionalnog fotografa za fotografiranje proizvoda ili to klijent može odraditi sam.

Dakle, svatko sam može napraviti fotografiju proizvoda ali hoće li ta fotografija biti reprezentativna, hoće li najbolje opisivati proizvod? Ili će proizvod izgledati lošije na fotografiji nego u stvarnosti? Navedenom gospodinu objasnio sam što bi mu sve trebalo od najosnovnije fotografske opreme za mini foto studio. Objasnio sam mu kakvu fleš rasvjetu treba, koliko rasvjetnih tijela i stativa su mu potrebni, kakvu pozadinu da koristi. Nacrtao sam mu osnovnu postavku rasvjetnih tijela. No, je li to dovoljno za snimiti dobru fotografiju? Vjerojatno će za neke proizvode ovaj fotografski set biti odgovarajući ali što kad se pojave proizvodi drugačijeg materijala, teksture i oblika? Hoće li navedena rasvjeta biti prikladna za takav proizvod? Hoće li netko obrađivati fotografije prije objave ili će one na web stranici ili društvenim mrežama ostati neobrađene? Jedno je sigurno, ako fotografirate sami, tvrtka će proći jeftinije, bez obzira na početno ulaganje u fotografsku opremu. Ali hoće li privući nove kupce takvim fotografijama? Hoće li takve fotografije doprinjeti  imidžu tvrtke? Hoće li dugoročno profitirati s obzirom na vrijeme utrošeno na fotografiranje umjesto na osnovnu djelatnost?

Znam, većinom su razlozi financijske prirode u odluci da netko odluči sam fotografirati svoje proizvode.  S druge strane je logično da klijent, ako plati profesionalnog fotografa, očekuje da mu se kroz prodaju vrati uloženi novac.  Postoje fotografi specijalizirani za fotografiranje proizvoda i oni koji snimaju sve, pa tako i proizvode. Ovi prvi će biti skuplji ali vjerojatno i isporučiti kvalitetnije fotografije. No bez obzira na to, imajmo na umu da svi profesionalni fotografi konstantno ulažu u fotografsku opremu koja definitivno nije jeftina. Studijska fleš rasvjeta, nastavci za reflektore, stativi, kranovi, difuzori, reflektirajuće plohe, pozadine…da ne nabrajam više. Na stranu fotografska oprema, ovdje govorimo o dugogodišnjem iskustvu fotografiranja proizvoda te iznad svega edukaciji. Svi ovi čimbenici utječu na krajnji izgled proizvoda na fotografiji. Zapamtite, taj je izgled ključan za privlačenje novih kupaca, povećanja prodaje, te brendiranje tvrtke. A mislim da za svaku tvrtku to definitvno i jest cilj.